Blog

Hoe combineer je werken met je studie?

Het studentenleven is enorm druk en soms chaotisch. Je agenda zit helemaal vol, maar je wil ook wat geld verdienen met een bijbaan. Gastblogger Yannick Bos van Young Capital geeft tips hoe je werk, studie en privé kunt combineren.

Het draait allemaal om plannen

Daar heb je het weer hoor, het welbekende plannen. Misschien wel het meest gebruikte woord tijdens je studie of schooltijd. Ik hoor het mijn leraar nog zeggen: “Als je beter leert plannen, haal je het volgende tentamen zeker weten”. Destijds dacht ik dat het plannen voor mijn niet werkte, want er kwam altijd wel wat tussen aan opdrachten en viel mijn planning weer uiteen. Nu ben ik inmiddels bijna afgestudeerd en begrijp ik heel goed waarom plannen zo belangrijk is. Ik kan wel zeggen dat ik zonder planning alles niet zo goed heb kunnen combineren.

Het begint allemaal met prioriteiten stellen. Maar prioriteit nummer 1 is uiteraard je studie!

Prioriteiten stellen

Het begint allemaal met prioriteiten stellen. Maar prioriteit nummer 1 is uiteraard je studie! Ik hoef niet uit te leggen hoe belangrijk dit is voor de toekomst.

Dus vul eerst het aantal uren in wat je aan school wilt zitten om je doelen te bereiken. Heb je moeite met het inschatten hoeveel uur je hiervoor nodig hebt? Vraag dit dan aan je leraar of een klasgenoot wat zij hanteren.

Dan ga je verder met de volgende prioriteit. Dit zijn de bijkomstigheden: werken, sporten en tijd doorbrengen met familie en vrienden. Deze zijn allen heel erg belangrijk, dus zorg ervoor dat je hier een balans in vindt. Is dit moeilijk te combineren? Probeer dan de ene week bijvoorbeeld meer tijd besteden aan werk, de week erop aan vrienden en familie etc. Dit is hoe ik het persoonlijk doe, zie dit vooral niet als hoe het plannen moet. Prioriteiten stellen helpt wel enorm om structuur in deze activiteiten te krijgen.

Werken naast je studie

Wat voor mij persoonlijk erg heeft geholpen, is dat mijn bijbanen die ik heb gehad erg flexibel waren. Er zijn banen die een minimum van 20 uur per week hanteren, als dit past in jouw agenda moet je dit zeker doen. Maar vaak is dit lastig te combineren met je studie. Zoek een bijbaan die jou erg aanspreekt en kijk daarna of de functie flexibel is.

Op zoek naar een leuke stageplek, bijbaan of full time job?

Kijk eens, hier en hier!

Kun je bijvoorbeeld in de weekenden en in de avonden werken dan past dit vaak al veel beter je planning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een horecabaan, met vaak hele gezellige collega’s. Ook helpt het als je bijbaan in de buurt zit, dit bespaart vooral tijd, altijd handig als je het mij vraagt. Laat je daar overigens niet door leiden, een baan waar je plezier en energie uit kan halen is het belangrijkste. Dat is een tip die ik kan meegeven. Kijk bijvoorbeeld ook naar de mogelijkheden om te groeien binnen een bedrijf. Zo kan je aan een bijbaan later misschien wel een fulltime baan overhouden, dat staat super goed op je cv!

Persoonlijke informatie van de gastblogger

Ik ben Yannick Bos en ben student Commerciële economie aan de Hogeschool van Amsterdam. Momenteel zit ik in mijn laatste studiejaar en ga dus afstuderen! Ik werk bij YoungCapital als Junior Online Marketeer. Dit houdt in dat ik medeverantwoordelijk ben dat YoungCapital goed gevonden wordt in de zoekresultaten van Google. Daarnaast schrijf ik graag gastblogs om jongeren, studenten en starters te informeren en inspireren over alles wat te maken heeft met leren, werken en solliciteren. Voor mij is het een uitdaging hoe ik werk en studeren kan combineren en dit deel ik ook graag!


More updates

Blog
Things to do when you're bored during Christmas

Tired of just hanging around and eating too much during Christmas? Here are some thing to do when you're bored.

Blog
All you need to know about Sinterklaas

For the Dutch, it’s not just another holiday or a silly story you tell your children, it is the most important Dutch celebration of the year.

Blog
Why you should visit university open days

The open day season has nearly started in Venlo. It could be that you’re still looking for a perfect university to accommodate you for the following couple of years.

  info@checkvenlo.nl
Ask CheckVenlo for help
Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×