Blog

4 en 5 mei

Op 4 en 5 mei staan we samen stil bij vrijheid.


Op 4 mei vindt jaarlijks in Nederland de Nationale Dodenherdenking plaats. We herdenken dan alle burgers en militairen die zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. De landelijke herdenking vind plaats op de Dam in Amsterdam. Om 20:00 zijn we dan met zijn allen 2 minuten stil om de slachtoffers te herdenken.

Reconstructie in 1948 van het Venlo-Incident.

Het begon allemaal op 9 november 1939. Toen vond het Venlo-Incident plaats (bovenstaande foto). Twee Engelse spionnen vanaf Nederlands grondgebied werden ontvoerd bij de grensovergang Venlo-Herongen naar Nazi-Duitsland door een Duits overvalcommando. In een kort vuurgevecht werd Lt. Klop, de Nederlandse waarnemer, gedood. Hitler gebruikte dit Venlo-incident onder andere als excuus om de Duitse inval in mei 1940 in Nederland goed te keuren. De betrokkenheid van een Nederlandse officier bij dit grensincident vond hij het bewijs dat Nederland niet neutraal was. Met de Duitse inval begon voor Venlo de Tweede Wereldoorlog. Direct na de inval in 1940 hebben ruim 15.000 arbeiders en dwangarbeiders op last van de Duitsers gewerkt aan een groot militair vliegveld ten oosten van Venlo: Fliegerhorst. Een groot complex wat bijna 1800 hectare besloeg. Het vliegveld werd vooral gebruikt door Luftwaffe-nachtjagers (Duitse luchtmacht), die vanuit Venlo naar schatting 400 geallieerde bommenwerpers neerhaalden. Venlo was ook een belangrijke schakel met haar spoor- en wegverbindingen om hulp te bieden aan onderduikers en geallieerde piloten op de vlucht.

Tot oktober 1944 kwam de stad redelijk ongeschonden de oorlog door maar aan het eind van de oorlog leed Venlo alsnog veel schade. Blerick was al bevrijdt maar Venlo lag aan de andere kant van de Maas en stond nog onder het Nazibewind. Uiteindelijk werd de stad bevrijd op 1 maart 1945 door de 35e 'Santa Fe' divisie van het 9e Amerikaanse Leger. Het grotendeels verwoeste Venlose vliegveld werd deels hersteld en als Amerikaanse luchtmachtbasis 'Yankee 55' gebruikt om de geallieerde Rijn-oversteek mogelijk te maken.

De binnenstad van Venlo in maart 1945.

Op 5 mei vieren we jaarlijks de bevrijding van de Duitse bezetting van 1940 tot 1945. De overheid heeft destijds voor deze datum gekozen omdat de Duitsers zich op die dag overgaven. We staan op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Bevrijdingsdag begint ieder jaar in een andere provincie van Nederland en dit jaar is dat in Zuid-Holland. Er wordt een 5 mei-lezing gehouden door een bekende Nederlander en daarna wordt het bevrijdingsvuur ontstoken. Dit is het startsein voor, normaal gesproken, 14 bevrijdingsfestivals en andere festiviteiten in het land. Dit jaar kunnen die activiteiten helaas niet plaatsvinden door corona. Wel bieden de Bevrijdingsfestivals een online programma aan met meer dan 200 optredens en activiteiten.

Bevrijdingsvuur

Het Bevrijdingsvuur is het nationale symbool voor de bevrijding en het besef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Elk jaar ontsteekt de Burgermeester van Wageningen in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur volgens een traditie, op het 5 Mei Plein voor Hotel de Wereld. In dit hotel is namelijk de capitulatie (de overgave) getekend in 1945.

Na de Bevrijdingsvuur ceremonie vertrekken vanaf deze historische locatie verschillende loopgroepen om het vuur door heel Nederland te verspreiden. De estafette symboliseert de Bevrijding van Nederland en vormt een belangrijke overgang van het herdenken op 4 mei naar het vieren van de vrijheid op 5 mei. De aankomst van het Bevrijdingsvuur in de eigen gemeente luidt de lokale 5 mei activiteiten in.

Volg hier de Bevrijdingsvuur ceremonie en bekijk het hele programma van Wageningen

Bevrijdingsfestivals

Op 5 mei vieren we samen onze vrijheid met 14 Bevrijdingsfestivals met zang, dans, muziek, theater en gesprekken over vrijheid. Met niet te vergeten de ambassadeurs van de vrijheid: Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser.

Houd deze website in de gaten voor het volledige programma

Foto: Los - Bevrijdingsfestival Limburg 2016

5 mei-concert

Ieder jaar wordt Bevrijdingsdag feestelijk afgesloten met een 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam voor Koninklijk Theater Carré. Door de corona maatregelen vind het dit jaar niet buiten maar binnen in het theater plaats en kun je het concert live volgen via NPO 1 (Nederlandse publieke omroep). Het concert gaat om 21:00 van start.

Bekijk hier het volledige programma

Foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei.


Meer updates

Blog
Interreg Project Euregio Campus Limburg / Niederrhein

De mogelijkheden én voordelen van wonen en werken in de grensregio

Blog
De meest handige apps met studentenkortingen

Wil jij profiteren van studentenkortingen?

Blog
De Parade - Venlo

Parade is een van de leukste plekjes om wat te drinken of om een avondje te spenderen!

  info@checkvenlo.nl
Vraag CheckVenlo om hulp
Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×