Blog

Koningsdag

Normaal gesproken zou heel Nederland oranje kleuren om de verjaardag van koning Willem-Alexander te vieren maar dat gaat dit jaar net even wat anders. Maar wat is er aanstaande dinsdag 27 april wel nog mogelijk met de juiste maatregelen?

De Koningsmarkt rondom het Lambertusplein in Blerick is de grootste in Limburg, 2019.

Terug in de tijd

Koningsdag begon als Prinsessendag. Op 31 augustus 1885 werd prinses Wilhelmina vijf jaar oud. Een Utrechtse krant besloot die dag te vieren in het lokale Oranjepark. De jaren daarop namen steeds meer steden zulke festiviteiten over, waardoor Prinsessedag een nationaal feestje werd, vooral voor kinderen. Al in 1890 veranderde de naam in Koninginnedag. Wilhelmina werd toen pas elf jaar oud, maar was al koningin, omdat haar 63 jaar oudere vader (Willem III) acht maanden eerder was overleden.

Vanaf 2013 deed koningin Beatrix afstand van haar kroon en werd prins Willem-Alexander de koning en veranderde Koninginnedag naar Koningsdag. Op Koningsdag vieren de Nederlanders de verjaardag van het staatshoofd Koning Willem Alexander. Op 27 april is hij jarig en dus staat die dag normaal gesproken in het teken van feesten, vrijmarkten en natuurlijk de koning zelf. Het Nederlandse koningshuis heet het Huis van Oranje en daarom is dit de nationale kleur. Heel Nederland loopt in oranje kleding, pruiken of schmink rond.Willem-Alexander bezoekt Eindhoven

De koning gaat elk jaar met zijn family naar een andere stad in Nederland. Dit jaar bezoeken ze Eindhoven en ondanks corona is er een online programma met livestreams, design, tech en online feestjes.

The Streamers - online live optreden

The Streamers is de grootste band uit de Nederlandse Pop geschiedenis met meer zangers dan muzikanten en meer hits dan de Top 40. Op 27 april om 20:00 kun je het live optreden volgen via een livestream vanaf Paleis Noordeinde. Kaartjes zijn gratis maar je kunt iets achter laten in de fooienpot.

538 Oranjedag - online

Normaal is dit het grootste oranje feest van heel Nederland maar net als vorig jaar kan er helaas geen festival plaatsvinden. Wel komen ze met een alternatief om het koningsdag-gevoel toch bij iedereen thuis te brengen. Luister en kijk mee via Radio 538, TV 538 en de online kanalen van 538.


Meer updates

Blog
4 en 5 mei

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Blog
Lente in Venlo

Inspiratie en tips voor een heerlijk Lente weekend!

Blog
De Keizerstraat

Èèn van de gezelligste straatjes van Venlo!

  info@checkvenlo.nl
Vraag CheckVenlo om hulp
Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×