Je kunt als buitenlandse student in Nederland werken, echter gelden er wel diverse regels.
Bijbaan
Wanneer je als buitenlandse student geïnteresseerd bent in een bijbaan, dan gelden dezelfde regels als voor buitenlandse werknemers. Voor Europese studenten geldt dat vrij verkeer van werknemers, wat betekent dat zij in Nederland mogen werken. Voor niet-Europese studenten is een aantekening 'Arbeid is vrij toegestaan' of een tewerkstellingsvergunning nodig. Deze werkvergunning kan door jouw werkgever aangevraagd worden bij het UWV. De procedure hiervan duurt ongeveer 5 weken.
Wel zijn er enkele beperkingen voor niet Europese studenten:
- je mag enkel seizoenswerk doen in de maanden juni, juli en augustus
- Je werkt het hele jaar, parttime maar nooit meer dan 10 uur per week
Voor inwoners van de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland gelden deze beperkingen niet. Zij mogen fulltime werken, net als Nederlandse studenten.
Stage
In sommige situaties is een tewerkstellingsvergunnig (TWV) nodig:
Opleiding in het buitenland? Dan soms een TWV nodig
Als de stagiair vanuit het buitenland komt om stage te lopen, dan moet de werkgever in sommige gevallen een werkvergunning voor de stagiair aanvragen. Stagiairs met een paspoort van één van de EER-landen of van Zwitserland, mogen vrij in Nederland werken.
Stagiairs met een andere nationaliteit hebben een TWV of GVVA nodig.
• Duurt de stage korter dan drie maanden? Dan vraagt de werkgever een TWV aan bij het UWV.
• Duurt de stage langer? Dan vraagt de werkgever een GVVA aan bij de IND. GVVA staat voor: gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid.
Opleiding in Nederland? Dan geen TWV nodig
Volgt de stagiair een opleiding in Nederland? En is de stage relevant voor die opleiding? Dan hoeft de werkgever geen TWV aan te vragen voor de stagiair. Die student heeft dan namelijk al een verblijfsvergunning in verband met zijn opleiding. Er moeten wel concrete afspraken met de student en de betreffende onderwijsinstelling worden gemaakt. Die afspraken worden vastgelegd in een stageovereenkomst tussen werkgevers, stagiair en de onderwijsinstelling. De Inspectie SZW kan de werkgever naar de overeenkomst vragen.